1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Almanya’da çifte vatandaşlık yolu açılıyor

Almanya’da çifte vatandaşlık yolu açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa’da Almanya, en çok göç alan ülkelerden biri olarak biliniyor.

Ülkeye yasal ve yasa dışı yollarla girenlerin çoğu ise vatandaşlık almak için tüm fırsatları değerlendirme çabasında.

Bunun yanında Almanya, yetişmiş iş gücü eksikliği ve nüfusun giderek yaşlanması nedeniyle yurt dışından sık sık işçi transfer ediyor.

5 yılı dolduran Alman vatandaşı olabilecek

Almanya, yabancıların daha iyi uyumu için vatandaşlık yasa tasarısı hazırlamıştı. Ülkeye gönül bağı olan, uyum sağlayan ve dil bilenler 5 yıl sonra Alman vatandaşı olabilecek.

‘Modern Vatandaşlık Yasası’ tasarısında, şu anda geçerli Vatandaşlık Yasası’na göre Alman vatandaşlığına geçme başvurusunda bulunabilmek için 8 yıl olan Almanya’da yasal olarak yaşama süresinin 5 yıla düşürülmesi yer alıyor.

Başarılı olana 3 yıl

Okullarda ve meslek eğitimlerinde çok başarılı olanlar ile iyi uyum sağlayanlar ve yardım kuruluşlarında fahri olarak çalışanlar için bu süre 3 yıl da olabilir.

Alman vatandaşlığına geçenlerden kendi vatandaşlıklarından feragat etmelerinin istenmemesini içeren ve böylece ‘çifte vatandaşlık’ yolunu tamamen açan tasarıda, ebeveynlerden birinin en az 5 yıldır Almanya’da yaşamış olması halinde burada dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı verilmesi ve çifte vatandaşlık hakkı tanınması da yer alıyor.

Opsiyon modelini kaldırdılar

Belirli bir yaştan sonra ‘opsiyon model’ olarak bilinen ‘Alman vatandaşlığı ile ebeveynlerin vatandaşlığından birinin tercih edilerek tek vatandaşlıkta karar kılınması’ uygulaması ise tamamen kaldırıldı.

Hâlen uygulamada olan opsiyon modeline göre, yabancıların çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor ancak 23 yaşının sonuna kadar gençlerin iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi gerekiyordu.

Hükümet, sözünü yerine getirmekte kararlı

Tasarıda, aynı zamanda Almanya’nın şu andaki refah düzeyine ulaşmasında çok önemli katkılarda bulunan ve ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) olarak bilinen 67 yaş üzeri birinci ve ikinci neslin vatandaşlık testinden muaf tutulmaması ve Almanca bilme koşulu aranmamasına da yer verildi.

SPD’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, hükümetin Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ sözünü yerine getirmekte kararlı olduğunu söyledi.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir