1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Hepimizin Başına Gelebilir! Kalp Durması ve Kalp Krizi Arasındaki Fark Nedir?

Hepimizin Başına Gelebilir! Kalp Durması ve Kalp Krizi Arasındaki Fark Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan futbol takımı Buffalo Bills’in oyuncusu Damar Hamlin’in 2 Ocak 2023’te sahada kalbi durmuştu. Sağlığına kavuşan 24 yaşındaki Hamlin’in kalbinin durmasına neyin neden olduğu belli değil. Peki kalp durması ve kalp krizi arasındaki fark ne? Detaylar için buyurun…👇

Kaynak: https://health.howstuffworks.com/dise…

Amerikan futbol takımı Buffalo Bills’in oyuncusu Hamlin’in 2 Ocak 2023’te sahada kalbi durmuştu.

Sağlığına kavuşan 24 yaşındaki Damar Hamlin’in kalbinin durmasına neyin neden olduğu belli değil.

Peki kalp durması ve kalp krizi arasındaki fark nedir?

Kalp durması, kalp hastalığı olan veya olmayan bir kişide kalbin elektrik sisteminin ani bir şekilde durmasıyla meydana gelir. Kalp düzgün bir şekilde atmayı bırakır.

Damar Hamlin vakasında bu neden ani bir güç gibi görünüyor. Spor aktiviteleri sırasında göğse gelen künt travma kalp durmasına neden olabilir. Genellikle kişi tamamen tepkisiz hale gelir.

Müdahale edilmediği takdirde dakikalar içinde ölüm gerçekleşebilir.

Amerikan Kalp Derneği, kalp krizi geçiren birine yardım etmek için iki kişi mevcutsa, bir kişinin kalp masajına başlamasını, diğer kişinin ise acil yardım çağırmasını öneriyor.

Kalp krizi ise ani olarak başlasa da genellikle dolaşım sistemindeki zaman içinde oluşan sorunlardan kaynaklanan bir durum.

Çoğu kalp krizine, kalbe kan götüren arterlerin duvarlarında plak oluştuğunda ortaya çıkan koroner arter hastalığı neden olur.

Atardamar daraldıkça kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir. Göğüs ağrısı koroner arter hastalığının en sık görülen belirtisi. Bir kişinin kalp krizi geçirdiğinin ilk ipucusu.

Diğer semptomlar arasında halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, soğuk terleme, kollarda veya omuzda ağrı, nefes darlığı yer alır.

Kalp krizi sırasında kalbe giden kan akışı engellenir veya önemli ölçüde yavaşlar. Tıkanmış arter hızlı bir şekilde yeniden açılmazsa, kalbin o arter tarafından beslenen kısmı hasar görür, hatta bazen onarılamaz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir