DOLAR 34,2367 0.28%
EURO 37,3169 0.5%
ALTIN 2.993,361,33
BITCOIN 23509152,72%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İTÜ’nün Hibrit Roketi ‘İstikbal’, Fırlatma Testini Başarıyla Geçti

İTÜ’nün Hibrit Roketi ‘İstikbal’, Fırlatma Testini Başarıyla Geçti

ABONE OL
15 Ekim 2024 15:21
İTÜ’nün Hibrit Roketi ‘İstikbal’, Fırlatma Testini Başarıyla Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bağlı Pars Roket Takımı, tamamen kendi olanaklarıyla tasarlayıp geliştirdikleri hibrit motorlu “İstikbal” roketinin fırlatma testini başarıyla gerçekleştirdi. Test, 15 Eylül 2024 tarihinde Aksaray’daki Hisar Atış Alanı’nda yapıldı.

Yerli ve Milli Geliştirme

Proje, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan’ın koordinatörlüğünde iki yıl önce başlatıldı. Pars Roket Takımı, uzay mühendisliği, elektrik, elektronik, makine ve kimya gibi farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin katkılarıyla oluşturuldu. Takımın ana hedefi, uzaya erişim sağlayan sistemler geliştirmek.

Prof. Dr. Aslan, hibrit roket teknolojisinin devrim niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “Bu teknoloji, daha güvenli ve kolaylaştırıcı özellikleriyle öne çıkıyor. Sık sık ateşleme ve test yapma imkânı sunuyor. Türkiye’nin ilk hibrit roket uçuşunu da Pars Roket Takımı gerçekleştirdi,” dedi.

Gelecek Hedefleri

İTÜ Pars Roket Takımı Kaptanı Sudenaz Sofuoğlu, “15 Eylül’de Aksaray’da gerçekleştirdiğimiz deneme atışıyla Türkiye’de hibrit roket motoru uçuran tek öğrenci takımı olma unvanını kazandık,” diyerek, roketin yaklaşık 9 bin feet yüksekliğe ulaşacak şekilde tasarlandığını belirtti. Gelecek hedefleri ise 30 bin feet’e çıkabilecek bir motor geliştirmek ve tüm üretim süreçlerini kendi atölyelerinde tamamlamak.

Sofuoğlu, Türkiye’deki diğer roket ekiplerinden farklı olarak, motoru kendilerinin tasarlayıp ürettiklerine dikkat çekti. Tüm hesaplamaların, analizlerin, çizimlerin ve simülasyonların üniversite bünyesinde gerçekleştirildiğini ifade eden Sofuoğlu, “Test alanımızda ateşleme testleri yapıyoruz ve elde ettiğimiz verileri analiz ederek motorun hangi irtifaya çıkacağını simüle ediyoruz,” dedi.

Ekip ve Destek

Yaklaşık 15 kişilik bir ekibe sahip olduklarını söyleyen Sofuoğlu, Roketsan ve çeşitli özel firmaların destek sağladığını belirtti. “İstikbal” isminin özel bir anlam taşıdığını ifade eden Sofuoğlu, “İstikbal göklerdedir; biz de yerli hibrit motorumuzu İstikbal ile göklere taşıyalım,” şeklinde konuştu.

KAYNAK: En Son Haber(ESH)

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r