1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Maymun Çiçeği (Mpox) Vakalarının Çoğu Çocuklarda Görülüyor

Maymun Çiçeği (Mpox) Vakalarının Çoğu Çocuklarda Görülüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun Çiçeği (Mpox) Salgınının Çocuklar Üzerindeki Etkisi: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Durum Çetin

Hızla yayılan maymun çiçeği (mpox) hastalığı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uluslararası acil durum ilan etti ve dikkatler Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yöneldi. Bu yıl, hastalıkla ilgili vakaların büyük çoğunluğu bu ülkede kaydedildi ve 450’den fazla ölüm rapor edildi.

BBC’nin ülkenin doğusundaki tedavi merkezlerine yaptığı ziyaretlerde, hastalığın özellikle çocukları etkilediği belirlendi. Özellikle bağışıklık sistemleri daha az gelişmiş olan çocuklar, mpox salgınından daha fazla etkileniyor. Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, sağlık görevlilerinin gördüğü vakaların yüzde 75’inin 10 yaşın altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgedeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden insanların yaşadığı kamplardaki aşırı kalabalık da hastalığın yayılmasında rol oynuyor.

Altı yaşındaki Amani’nin mpox belirtilerini anlatan Alain Matabaro, “Küçük, iltihaplı bir nokta olarak başladı, sonra hızla tüm vücuda yayıldı,” dedi. Munigi’deki bir klinikte dört günlük tedavinin ardından Amani’nin iyileştiği bildirildi.

Bu klinik, Haziran ayından bu yana 310 mpox vakasıyla ilgilendi ve her gün 5-10 yeni hasta kabul ediyor. Şu ana kadar ölen kimse olmadı; bu durumun erken müdahale ve ücretsiz sağlık hizmetleri sağlanması ile ilişkili olduğu ifade ediliyor.

Ancak, başka bölgelerde durum daha kötü. Haziran ayından bu yana 800 hasta tedavi edildi ve sekiz çocuk hayatını kaybetti. Dr. Robert Musole, mevcut sağlık altyapısının yetersiz olduğunu ve aşı ile ilaç sıkıntısının yaşandığını belirtti.

Kongo’nun doğusundaki kamplarda yaşayan milyonlarca kişi, kötü koşullarda kalıyor ve bu, mpox’un yayılması için uygun bir ortam yaratıyor. Ülke, yeni bir mpox türü olan Clade 1b ile mücadele ediyor ve virüs komşu ülkelere de yayılmış durumda. Şu an için ülkede aşı bulunmuyor, ancak hükümet, ABD ve Japonya’dan aşıların yakında geleceğini umuyor.

 

Kaynak: http://cumhuriyet.com

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir